Tomislav Novaković filozof

Utorak | 24. Novembar 2020.

Tomislav Novakovic

Homo homini lupus est i homo homini homo est

Практична филозофија
Objavljeno: 05. Februar 2015.

Homo homini lupus est i  homo homini homo est

Ako važi homo homini lupus est, onda je prirodni zakon za održanjem jedinke, vrste, prvostepen. Ako važi homo homini homo est, onda slobodna volja duše u prvostepenom činu dobra stoji ispred zakona prirode, nužnosti održanja, a aktivna pravednost  utemeljuje kao odbrana od zla kada je narušeno prvostepeno dobro. U oba slučaja moralni zakon  nije prvostepena suština čovekova nego nešto izvedeno.

[...]

Ličnost i tehnologija

Филозофија и наука
Objavljeno: 11. Decembar 2015.

Ličnost i tehnologija

Ideal tehnologije je da zameni Boga u prirodi i dušu u čoveku i kao veštačka inteligencija vlada svetom i ljudima. Ipak, sva tehnologija traži jedinstvo u volji, a volja u ličnosti. Opšti i nužni zakoni nauke moraju uključiti stvaranje, a ustav slobodu ličnosti za svoje ustanovljenje...

 

 

[...]

Blagodarje:Nije znanje svetlost nego je svetlost znanje

Наука и религија
Objavljeno: 12. Novembar 2020.

Blagodarje:Nije znanje svetlost nego je svetlost znanje

Koga vodi samo svetlosti spoljašnjeg znanja, taj vrlo često neće znati ni šta da uradi, ni kako to da uradi, ni kada to da uradi...

A koga vodi unutrašnja svetlost najvišeg dobra iznad svakog znanja,  taj će znati i šta da uradi i kako to da uradi i kada to da uradi..

[...]

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Po reči Hristovoj, carstvu nebeskom je najbliže dete koje se igra.

Igra se suštinski, više nego svaki čovek po čistoj ljubavi, ne uznosi se, oprašta...

Samo prosto opraštanje srca širi dušu u duhovno prostranstvo čiste radosti, igre, a ono što čovek zove “igrom“, često je daleko od te radosti.

Taj povratak detetu, znači da čovek ne smatra da je pred Bogom zreo, prav, nego zauvek dete koje čiste misli, osećaje predaje sa poverenjem večnom roditelju – Bogu.

Sve su Božije zapovesti date za najuzvišeniju igru ljubavi iz večnog života i narušavanjem tih pravila ta duhovna radost se gubi.

 

Tomislav Novaković

Видео дана