Tomislav Novaković filozof

Ponedeljak | 28. Septembar 2020.

Tomislav Novakovic

Da li vidi koji zna ili zna koji vidi?

Филозофија и филозофија
Objavljeno: 16. Novembar 2014.

Da li vidi koji zna ili zna koji vidi?

Kant  prostor i vreme proglašava za apriorna čula– opažaje spoljašnjeg, unutrašnjeg, a preskače starija pitanja: kako se uopšte vidi, čuje... Zašto? Zato što se fiktivni spoljašnji ili unutrašnji opažaj može izjednačiti sa apriornom formom (prostora ili vremena), dok se forme stvarnih čula  nikako ne mogu svesti na „apriorne“ opažaje,  jer je za opažaje tih stvarnih čula, svakako, nužan sadržaj.

[...]

Pozitivna i negativna teologija

Филозофија и религија
Objavljeno: 17. April 2015.

Pozitivna i negativna teologija

Osnova apsolutnog da je prva zapovest: „Ja sam Gospod Bog tvoj“, a osnova apsolutnog ne  prvo druga zapovest: „Ne pravi sebi idola niti kakva lika“  nemoj im se klanjati niti im služiti“; p a onda i svako ne ostalih zapovesti, za najviše da, davanje iz Božijeg bezmerja... U Novom Zavetu, za  blagoslov večnog života nije dovoljno da čovek poštuje Boga,  ne laže i ne čini, zlo, nego da svim srcem, svom dušom, svim umom, svom snagom voli Bogu i voli  bližnjeg,  govori istinu i čini dobro...

 

[...]

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Kao što opažaji pripadaju čulima,  čula telu, osećaji duši i  misli duhu, tako sve lepe slike, melodije, stihovi, ritmovi, pokreti... mirisu istine i ukusu ljubavi!

To najjače osećanje, sećanje izjednačuje najonostraniju ljubav ka Bogu i najovostraniju ljubav ka bližnjem...

 

Tomislav Novaković

Видео дана