Tomislav Novaković filozof

Utorak | 25. Jul 2017.

Tomislav Novakovic

Pozitivna i negativna teologija

Филозофија и религија
Objavljeno: 17. April 2015.

Pozitivna i negativna teologija

Osnova apsolutnog da, potvrđivanja je prva zapovest: „Ja sam Gospod Bog tvoj“, a osnova apsolutnog ne,  odricanja je prvo druga zapovest: „Ne pravi sebi idola niti kakva lika“ (čula, razuma, uma), nemoj im se klanjati niti im služiti“; a onda i svako ne ostalih zapovesti, za najviše da, davanje iz Božijeg bezmerja... U Novom Zavetu, za  blagoslov večnog života nije dovoljno da čovek poštuje Boga, ne huli na njega, ne laže i ne čini, zlo, nego da svim srcem, svom dušom, svim umom, svom snagom ljubavi ka Bogu i ljubavi ka bližnjem  slavi Boga, govori istinu i čini dobro...

 

[...]

Izabrane misli

Избор
Objavljeno: 05. Februar 2016.

Izabrane misli

Kao što ne može drugi da jede i pije za tebe, ne može ni da misli i odlučuje za tebe.

Sva težina visi o očnim kapcima.

Zatvori srce za laž i otvori za istinu i nestaće sav  teret.

 

[...]

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Kao što različiti ili suprotni pojmovi, opažaji ne utemeljuju našu vlastitost, nego, sasvim obrnuto, starija vlastitost sve različite ili suprotne pojmove, opažaje sastavlja u celovito znanje, iskustvo, tako ni različite ili suprotne želje ne utemeljuju stariju ličnost, već slobodna ličnost selektuje sve različite, suprotne želje.

 

Tomislav Novaković

Видео дана