Tomislav Novaković filozof

Sreda | 22. Septembar 2021.

Tomislav Novakovic

Nauka i metafizika

Filozofija i nauka
Objavljeno: 07. Novembar 2014.

 Nauka i metafizika

Kada nestanu sve opšte i nužne relacije prostora–vremena–materije–energije astrofizike ili se  vrati u svemogućnost, neodređenost mikrofizike tada se skače u nadmatematičko creatio ex nihilo, u stvarajuću slobodu starije metafizike

 

[...]

Zašto je nešto a ne ništa?

Nauka i religija
Objavljeno: 17. Novembar 2014.

Zašto je nešto a ne ništa?

Kada ne bi imalo čoveka (svesnog života), kakvog bi imalo smisla da li je nešto milionska temperatura zvezde, hladna planeta, ili skoro apsolutna nula praznog prostora, da jeste a ne nije, da se bilo koje nešto razlikuje od  drugog nečeg ili sve od ničeg

[...]

Aristotelovo učenje o Bogu

Aristotel
Objavljeno: 08. April 2017.

Aristotelovo učenje o Bogu

Svako jedno i svako biće, za svoj oblik, svrhu, kretanja, pre jednog po sebi, ili bića po sebi, traži savršeni oblik svih oblika, svrhu svih svrha, Božije mišljenja o samom mišljenju, jedno sa savršenom duhovnim životom, večnim delom, koje svaku moguću mogućnost pokreće ka njenoj stvarnosti.

[...]

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Po reči Hristovoj, carstvu nebeskom je najbliže dete koje se igra.

Igra se suštinski, više nego svaki čovek po čistoj ljubavi, ne uznosi se, oprašta...

Samo prosto opraštanje srca širi dušu u duhovno prostranstvo čiste radosti, igre, a ono što čovek zove “igrom“, često je daleko od te radosti.

Taj povratak detetu, znači da čovek ne smatra da je pred Bogom zreo, nego zauvek dete koje svoje misli, osećaje predaje sa poverenjem večnom roditelju – Bogu.

Zrelost nema nikakvog smisla pred Bogom, a u zadnjem smislu, ni pred čovekom...

Sve su Božije zapovesti date za najuzvišeniju igru ljubavi iz večnog života i narušavanjem tih pravila ta duhovna radost se gubi.

  

Tomislav Novaković

Видео дана