Tomislav Novaković filozof

Utorak | 28. Mart 2023.

Tomislav Novakovic

Metafizika srpskog jezika

Metafizika jezika
Objavljeno: 08. Novembar 2014.

Metafizika srpskog jezika

Iako su slova A i E prvi samoglasnici, u srpskom jeziku ni jedna reč ne počinje sa tim slovima, već u najbitnijim rečima: Ja, Jesam, Jesti, Jeste,  Jezik, Jezgro, Jako, Jasno, Javno, Jaje,  Jede, Je.e, Jednako, Jedno, Jedan...uvek stoji J ispred A i E.


 

[...]

Blagodarje: Mudrost koja nam je potrebna

Filozofija i religija
Objavljeno: 19. Avgust 2020.

Blagodarje: Mudrost koja nam je potrebna

Samo kad voli i govori istinu čovek izlazi iz granica svojih očiju, svoga razuma i vidi drugog čoveka, drugu ličnost. Istina je miris, večni duhovni sveštenik koji budi, uzbuđuje srce, dušu, telo, osvećuje za ukus ljubavi, a ljubav onaj večni car u čistom srcu iz carstva nebeskog, Bog sam...

[...]

Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?

Filozofija i religija
Objavljeno: 03. Februar 2022.

Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?

Ta bogoostavljenost Sina i smrtnog sveta je za nasledstvo večnog života i ostavštinu večnog sveta.. Otac ostavlja Sina, ali Sin ne ostavlja Oca, već u bezgrešnom telu i krvi u krstu ostaje potpuno veran Ocu, da prestolom ljubavi i krunom istine otkupi smrtnog čoveka i osvoji bezgrešni, besmrtni svet. 

[...]

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Prirodna nauka koristi logiku kada opštim i nužnim zakonima objašnjava red, poredak sveta, a bilo kakav kosmički um, logos, za celovito jedinstvo materije–energije, po definiciji „objektivne“ nauke, isključuje već na početku!

Bez obzira što ne prihvata nikakav prauzrok izvan same prirode, da bi nauka uopšte bila nauka, ona neki neki jedinstveni logos mikro-makro sveta mora predočiti.

Ne radi se samo o tome da se našem objašnjavanju sveta ima pravo prigovoriti da je "antropocentrično", nego da li se bez neke (bilo kakve) jedinstvene logike za svu materiju–energiju–prostor–vreme–brzinu, sve oblike makro, mikro sveta, uopšte nešto suštinski  objašnjava!

Ako čovek (bilo koji živi stvor) ima (neku) „glavu“, zašto je ne bi imala i sva mikro-makrokosmička priroda u svakom svom delu, kao stvarajuće znanje po kome svaka stvar ili biće jeste to što jeste.

 

 Tomislav Novaković

Видео дана