Томислав Новаковић филозоф

Уторак | 21. Новембар 2017.

Tomislav Novakovic

Атомика

Атомика као метод

Атомика као метод

Атомика
Објављено: 22. Новембар 2014.

 

Атомика, као микроаналитичко становиште не запоставља ни најмању  тешкоћу,  некада скривену само у једној речи, реченици, нити заобилази она најтежа места, „тачке сумње” неке теорије, јер се некада иза њих крије плодно зрно, семе највећег открића, решења. Она постепено расплиће сва та замршења, све док у “жижној” тачци једне јаке идеје не достигне “ланчану реакцију“ неизмерне енергије истине, схвати, обухвати све могуће аспекте свеобухватног решења.

детаљније

Да ли је постојање предикат

Да ли је постојање предикат

Атомика
Објављено: 21. Новембар 2014.

Када се из Кантове реченице: Биће није реалан предикат, избаци реч реално и само остане суд: биће није предикат,  то је сада нешто потпуно супротно од онога што је он хтео да докаже, јер биће никад није ни било предикат, него старија супстанцијалност!

детаљније

Сазнање је искуство надсазнајног субјекта искуства

Сазнање је искуство надсазнајног субјекта искуства

Атомика
Објављено: 20. Новембар 2014.

Тврдња да је наше сазнање дато у оквирима могућег искуства не износи суштину тог ограничења, него тек када се јасно каже да зато што сазнање може бити само искуство надсазнајног власника искуства, оно је другостепено, ограничено.

детаљније

Аристотелов приступ категоријама

Аристотелов приступ категоријама

Атомика
Објављено: 20. Новембар 2014.

За Аристотела су категорије најосновнији логички или онтолошки предикати који се изричу у тврдњама о било чему. До њих се не може никако доћи из неког прaосновног појма дедуктивно, него само најширом систематизацијом свих појединачних, посебних, општих појмова индуктивно. Такође, категорије се не могу свести једна на другу или извести једне из друге, јер када би то било могуће, ти изведени појмови био би нешто другостепено а оно из чега се изводе - категорија. Ипак, оне опет своје значење немају по себи, него тек односом са другим категоријама.

детаљније

О Новаковић Томиславу

Томислав Новаковић јe дипломирао филозофију  на Филозофском факултету у Београду. Живи и ствара u Чачку као самостални филозоф.

више о аутору

Филозофија дана

Прича о змији у едемском врту, која искушава првог човека и жену, може се схватити као да су скривене зле мисли, осећаји изазивачи сваког зла.

Животиња има реп а змија је сам реп и отровни зуб!

Опаснији је у срцу лукави језик лажи, зла, него отровни зуб мржње.

Отровни зуб трује тело, а зла мисао, реч дух сваког човека и народа.

Из добре мисли човек се супротставља злој мисли, из добре речи, злој речи, из добре одлуке, лошој одлуци, из доброг дела, лошем делу.


Томислав Новаковић

Видео дана