Томислав Новаковић филозоф

Четвртак | 21. Септембар 2017.

Tomislav Novakovic

Избор

Информативна власт

Информативна власт

Избор
Објављено: 23. Јул 2017.

Трострука структура политичког система  више никако није довољна, јер ко данас влада медијима, комуникацијама, тај у великој мери утиче на законодавну, судску и извршну власт. Само када једна суверена политичка воља грађана бира и смењује највише представнике законодавне, судске и извршне власти, а поготову највише представнике независне информативне власти у основи не само  децентрализованих медија, него и слободе образовања, науке, кулуре, вере...свака посебна сфера власти има независност и потребну оперативност и цео политички систем пуну равнотежу.

детаљније

Јединство биљке, животиње, човека

Јединство биљке, животиње, човека

Избор
Објављено: 23. Март 2017.

Први микромакрокосмички пра-домаћин је, заправо, биљка! Иако повезује земљу, воду, ваздух и светлост (небо), преображава неживо у живо, "једе" светлост и производи храну и кисеоник за сав остали живот, биљка се у теорији еволуције маргинализује и проглашава нижом организацијом. По чему су човек и животиње "виша" организација, ако две суштинске ствари – да преобразе неживо у живо, или "једу" најсавршенији вид енергије – не могу!?

 

детаљније

Филозофија и теологија

Филозофија и теологија

Избор
Објављено: 23. Март 2017.

Окрет дужи даје кружницу са свим тачкама подједнако удаљеним од центра, а љубав ка Богу и ближњем, царство Божије унутра у нама, подједнако удаљено од сваког срца људског... Као што се светлост не види, а садржи све боје, тако се и светост не види, иако у љубави (ка Богу и љубави ка бижњем) саставља све људе.

 

детаљније

Етика и политика мисли

Етика и политика мисли

Избор
Објављено: 17. Март 2017.

Ни у демократији не влада цео народ, него само један део његових изабраних представника. Само када влада  бољи и способнији део народа, влада народ,  а када влада гори део народа, он прво поробљава бољи део народа а затим и цео народ. Када у човеку или држави боље влада горим, то чини бољим човека и државу, јача слободу човека и слободу државе. А када влада гори део, то не само да води у тиранију, олигархију, анархију, смањује слободу човека и слободу државе и прави горе људе и гору државу, него води у поробљавањa тог народа, државе од стране других народа, државa.

детаљније

О Новаковић Томиславу

Томислав Новаковић јe дипломирао филозофију  на Филозофском факултету у Београду. Живи и ствара u Чачку као самостални филозоф.

више о аутору

Филозофија дана

Окрет дужи даје кружницу са свим тачкама подједнако удаљеним од центра, а љубав ка Богу и ближњем, царство Божије унутра у нама, подједнако удаљено од сваког срца људског.

 

Томислав Новаковић

Видео дана