Томислав Новаковић филозоф

Понедељак | 18. Јун 2018.

Tomislav Novakovic

Избор

Етимологија и метафизика језика

Етимологија и метафизика језика

Избор
Објављено: 01. Април 2018.

Aко значење сваке и најмање речи претпоставља значење неке старије речи, а ово даље неке још старије, све речи, реченице и све фонолошке морфолошке, синтаксичке граматичке структуре  подразумевају живу говорну свести неког најстаријег језика у коме се мора знати све да би се знало било шта...

детаљније

Слобода језичког духа Валтера Бенјамина

Слобода језичког духа Валтера Бенјамина

Избор
Објављено: 31. Март 2018.

По Валтеру Бенјамину са Адамовим "грехом језичког духа" говор је изгубио најунутрашњије јединство именовања и сазнања са Божијом стварајућом речи, с којим је изражавао суштину ствари и са плодом дрвета знања добра добра и зла потонуо у спољашње односе између ствари. Међутим, "грех језичког духа" се не може никако приписати Адаму него нечистом духу, који управо јесте то што јесте, "лажа и отац лажи" што суштинским "грехом језичког духа" хули на име Божијe, најсветије лице Духа Светог, због чега заслужује паклени суд.

 

детаљније

Информативна власт

Информативна власт

Избор
Објављено: 23. Јул 2017.

Трострука структура политичког система за независност сваке посебне сфере власти данас није довољна. Само када суверена политичка воља грађана буде на директним изборима бирала и смењивала не само највише представнике законодавне, судске и извршне власти, већ и независне информативне власти у основи слободе медија, образовања, науке, културе... све те сфера ће имати независност и оперативност и међусобну равнотежу.

детаљније

Јединство биљке, животиње, човека

Јединство биљке, животиње, човека

Избор
Објављено: 23. Март 2017.

Иако је биљка први микромакрокосмички пра-домаћин, јер повезује земљу, воду, ваздух и светлост (небо), преображава неживо у живо, "једе" светлост и производи храну и кисеоник за сав остали живот, она се у теорији еволуције маргинализује и проглашава нижом организацијом. По чему су човек и животиње "виша" организација, ако две суштинске ствари – да преобразе неживо у живо, или "једу" најсавршенији вид енергије – не могу!?

 

детаљније

О Новаковић Томиславу

Томислав Новаковић јe дипломирао филозофију  на Филозофском факултету у Београду. Живи и ствара u Чачку као самостални филозоф.

више о аутору

Филозофија дана

Само јасно не (нећу, не дам) срце лажи, злу кроз мирисно, укусни окрет у бити битке срца од убити ка љубити за јак ослонац из подножја, ножног, утемељује чисто да (хоћу, дам) – јасно испружену руку, длан.

 

Томислав Новаковић

Видео дана