Томислав Новаковић филозоф

Четвртак | 14. Децембар 2017.

Tomislav Novakovic

Ниче

Шелинг, Ниче, Хајдегер и прво издање Критике чистог ума

Шелинг, Ниче, Хајдегер и прво издање Критике чистог ума

Ниче
Објављено: 15. Април 2015.

Ако Шелинг већ тврди да је Критика моћи суђења најбоље Кантово дело, с којим је требало започети сву критичност, он је много пре требало да инсистира на првом издању Критике чистог ума, где је уобразиља основна моћ људске душе, јер су из тог „шињела“ (субјективно-објективне уобразиље из првог издања) произашли и Шелингово апсолутизовање уметности и Ничеово проглашавање за најсавршенији вид воље за моћ и (под утицајем предсократоваца и највећих песника) филозофија позног Хајдегера у којој је поетска реч, казивање не само  "говор бивствовања", него и првостепено бивствовање.

детаљније

Воља за моћ и уметност

Воља за моћ и уметност

Ниче
Објављено: 05. Новембар 2014.

Насупрот  речи: ко друге победи јак је, а ко себе победи јунак је, Ниче мисли: ко  све друге победи, из најјаче владајуће воље, моћи надвлада све друге воље, моћи, победиће (себе), све своје и туђе невоље, немоћи.

 

детаљније

Ничеов повратак митологији, паганству

Ничеов повратак митологији, паганству

Ниче
Објављено: 04. Новембар 2014.

 

Негацијом сваке трансцендентне филозофије или оностране теологије Ниче кроз вољу за моћ и чулну лепоту, умеће стварања, препорађања, вечно враћање, понављање живота поново афирмише митологију, паганизам, снагу бога Ерота, еротизма и кроз уметнички занос обожује оно најпуније овде и сада... То је у зачећу занесеност  репродуктивних органа, екстаза свих чула, осећања у лепоти,  плодност целог организма.  

детаљније

О Новаковић Томиславу

Томислав Новаковић јe дипломирао филозофију  на Филозофском факултету у Београду. Живи и ствара u Чачку као самостални филозоф.

више о аутору

Филозофија дана

Само када воли и говори истину човек излази из свога разума, свoјих очију и види кроз духовно безмерје другог човека, другу личност.

 

Томислав Новаковић

Видео дана