Томислав Новаковић филозоф

Четвртак | 21. Септембар 2017.

Tomislav Novakovic

Ниче

Шелинг, Ниче, Хајдегер и прво издање Критике чистог ума

Шелинг, Ниче, Хајдегер и прво издање Критике чистог ума

Ниче
Објављено: 15. Април 2015.

Ако Шелинг већ тврди  да је Критика моћи суђења најбоље Кантово дело,  с којим је требало започети сву критичност, онда је он, много пре него  Хајдегер касније, требало да инстира на првом издању Критике чистог ума, где је уобразиља основна човекова моћ, јер је из тог „шињела“ субјективно-објективне уобразиље  произашло не само Шелингово апсолутизовање уметности, него и Ничеово схватање уметности као најсавршеније воље за моћ, или, под утицајем предсократоваца и највећих песника, и Хајдегерово на крају, проглашавање поетске речи, приче, казивања не само за говор самог бивствовања, него за првостепено бивствовање.

детаљније

Воља за моћ и уметност

Воља за моћ и уметност

Ниче
Објављено: 05. Новембар 2014.

Насупрот  речи: ко друге победи јак је, а ко себе победи јунак је, Ниче мисли: ко  све друге победи, из најјаче владајуће воље, моћи надвлада све друге воље, моћи, победиће (себе), све своје и туђе невоље, немоћи.

 

детаљније

Ничеов повратак митологији, паганству

Ничеов повратак митологији, паганству

Ниче
Објављено: 04. Новембар 2014.

 

Негацијом сваке трансцендентне филозофије или оностране теологије Ниче кроз вољу за моћ и чулну лепоту, умеће стварања, препорађања, вечно враћање, понављање живота поново афирмише митологију, паганизам, снагу бога Ерота, еротизма и кроз уметнички занос обожује оно најпуније овде и сада... То је у зачећу занесеност  репродуктивних органа, екстаза свих чула, осећања у лепоти,  плодност целог организма.  

детаљније

О Новаковић Томиславу

Томислав Новаковић јe дипломирао филозофију  на Филозофском факултету у Београду. Живи и ствара u Чачку као самостални филозоф.

више о аутору

Филозофија дана

Окрет дужи даје кружницу са свим тачкама подједнако удаљеним од центра, а љубав ка Богу и ближњем, царство Божије унутра у нама, подједнако удаљено од сваког срца људског.

 

Томислав Новаковић

Видео дана