Tomislav Novaković filozof

Subota | 30. Septembar 2023.

Tomislav Novakovic

Niče

Šeling, Niče, Hajdeger i prvo izdanje Kritike čistog uma

Šeling, Niče, Hajdeger i prvo izdanje Kritike čistog uma

Niče
Objavljeno: 15. April 2015.

Iako Šeling tvrdi da je Kritika moći suđenja najbolje Kantovo delo, on ne insistira na prvom izdanju Kritike čistog uma, u kome je uobrazilja, pre razuma i čula osnovna moć ljudske duše, iako je  očigledno da on upravo iz tog „šinjela“ subjektivno-objektivne uobrazilje apsolutizuje umetnost a Niče proglašava za najsavršeniji vid volje za moć i pozni Hajdeger tvrdi da je poetska reč, kazivanje ne samo  "govor bivstvovanja", nego ono prvostepeno bivstvovanje...

detaljnije

Volja za moć i umetnost

Volja za moć i umetnost

Niče
Objavljeno: 05. Novembar 2014.

Nasuprot  reči: ko druge pobedi jak je, a ko sebe pobedi junak je, Niče misli: ko  sve druge pobedi, iz najjače vladajuće volje, moći nadvlada sve druge volje, moći, pobediće (sebe), sve svoje i tuđe nevolje, nemoći.

 

detaljnije

Ničeov povratak mitologiji, paganstvu

Ničeov povratak mitologiji, paganstvu

Niče
Objavljeno: 04. Novembar 2014.

Niče negacijom svake transcendentne filozofije ili onostrane teologije kroz volju za moć i čulnu lepotu, umeće stvaranja, preporađanja, večno vraćanje, ponavljanje života ponovo afirmiše mitologiju, paganizam, snagu boga Erota, erotizma i kroz umetnički zanos obožuje ono najpunije ovde i sada... To je u začeću zanesenost  reproduktivnih organa, ekstaza svih čula, osećanja u lepoti,  plodnost celog organizma.  

detaljnije

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Prirodna nauka koristi logiku kada opštim i nužnim zakonima objašnjava red, poredak sveta, a bilo kakav kosmički um, logos, za celovito jedinstvo materije–energije, po definiciji „objektivne“ nauke, isključuje već na početku!

Bez obzira što ne prihvata nikakav prauzrok izvan same prirode, da bi nauka uopšte bila nauka, ona neki neki jedinstveni logos mikro-makro sveta mora predočiti.

Ne radi se samo o tome da se našem objašnjavanju sveta ima pravo prigovoriti da je "antropocentrično", nego da li se bez neke (bilo kakve) jedinstvene logike za svu materiju–energiju–prostor–vreme–brzinu, sve oblike makro, mikro sveta, uopšte nešto suštinski  objašnjava!

Ako čovek (bilo koji živi stvor) ima (neku) „glavu“, zašto je ne bi imala i sva mikro-makrokosmička priroda u svakom svom delu, kao stvarajuće znanje po kome svaka stvar ili biće jeste to što jeste.

 

 Tomislav Novaković

Видео дана