Томислав Новаковић филозоф

Уторак | 21. Новембар 2017.

Tomislav Novakovic

Метафизика језика

О просветљујућем доживљају

О просветљујућем доживљају

Метафизика језика
Објављено: 09. Новембар 2014.

И просветљујући доживљај је временски коначан, али је тај бљесак духа у нама на неки начин  бесконачан. Јака визија надјачава све дотадашње сазнање и иницира ново научно, политичко или уметничко догађање. Такви доживљаји су некада пресудни за човека и народ без обзира на да ли су добри или лоши. Човек много пре из свеобухватног доживљаја достиже физичко-метафизичко једно, него из  појмовног сазнања.

детаљније

Метафизика језика – избор

Метафизика језика – избор

Метафизика језика
Објављено: 09. Новембар 2014.

 Човек стално води разговор са собом и другима, са прошлошћу, будућношћу... Ја је говорно Ја, а свест говорна свест. За значење и најмање речи претпоставља се жива говорна свест и целовита метафизика језика; пре Ја мислим и свих закона, категорија логике једна иста властитост и Ја говорим, старије категорије језика; пре сваког имена, појма, име само по себи.

 

 


детаљније

Метафизика српског језика

Метафизика српског језика

Метафизика језика
Објављено: 08. Новембар 2014.

Иако су слова А и Е први самогласници, у српском језику ни једна реч не почиње са тим словима, већ у најбитнијим речима: Ја, Јако, Јасно, Јавно, Јаје, Јесам, Јести, Јесте, јесам.  Језик, Језгро, Једе, Је.е, Једнако, Једно, Један...увек стоји Ј испред А и Е.


 

детаљније

Свето име, света реч

Свето име, света реч

Метафизика језика
Објављено: 07. Новембар 2014.

Човек има прво духовно име и њега све духовно имање... Тајна речи је тајна имена, а тајна имена свето име, име само по себи... Звање духом светог имена је суштинско звање (и знање) човека...

детаљније

О Новаковић Томиславу

Томислав Новаковић јe дипломирао филозофију  на Филозофском факултету у Београду. Живи и ствара u Чачку као самостални филозоф.

више о аутору

Филозофија дана

Прича о змији у едемском врту, која искушава првог човека и жену, може се схватити као да су скривене зле мисли, осећаји изазивачи сваког зла.

Животиња има реп а змија је сам реп и отровни зуб!

Опаснији је у срцу лукави језик лажи, зла, него отровни зуб мржње.

Отровни зуб трује тело, а зла мисао, реч дух сваког човека и народа.

Из добре мисли човек се супротставља злој мисли, из добре речи, злој речи, из добре одлуке, лошој одлуци, из доброг дела, лошем делу.


Томислав Новаковић

Видео дана