Томислав Новаковић филозоф

Уторак | 25. Јул 2017.

Tomislav Novakovic

Метафизика језика

О просветљујућем доживљају

О просветљујућем доживљају

Метафизика језика
Објављено: 09. Новембар 2014.

И просветљујући доживљај је временски коначан, али је тај бљесак духа у нама на неки начин  бесконачан. Јака визија надјачава све дотадашње сазнање и иницира ново научно, политичко или уметничко догађање. Такви доживљаји су некада пресудни за човека и народ без обзира на да ли су добри или лоши. Човек много пре из свеобухватног доживљаја достиже физичко-метафизичко једно, него из  појмовног сазнања.

детаљније

Метафизика језика – избор

Метафизика језика – избор

Метафизика језика
Објављено: 09. Новембар 2014.

За значење и најмање речи претпоставља се жива говорна свест и целовита метафизика језика. Пре Ја мислим и свих закона, категорија логике једна иста властитост и старије Ја говорим, категорије језика; пре сваког, имена, појма, име само по себи. Jедна слободна властитост на чврстој, одговорној речи или писаном закону утемељује сваки уговор, договор; каже се за обећано–испуњено: реч је светиња; пита из разговора,  одговара, даје одговарајући одговор. 

 

 


детаљније

Метафизика српског језика

Метафизика српског језика

Метафизика језика
Објављено: 08. Новембар 2014.

Иако су слова А и Е први самогласници, у српском језику ни једна реч не почиње са тим словима, већ у најбитнијим речима: Ја, Јако, Јасно, Јавно, Јаје, Јесам, Јести, Јесте, јесам.  Језик, Језгро, Једе, Је.е, Једнако, Једно, Један...увек стоји Ј испред А и Е.


 

детаљније

Свето име, света реч

Свето име, света реч

Метафизика језика
Објављено: 07. Новембар 2014.

Човек има прво духовно име и њега све духовно имање... Тајна речи је тајна имена, а тајна имена свето име, име само по себи... Звање духом светог имена је суштинско звање (и знање) човека...

детаљније

О Новаковић Томиславу

Томислав Новаковић јe дипломирао филозофију  на Филозофском факултету у Београду. Живи и ствара u Чачку као самостални филозоф.

више о аутору

Филозофија дана

Kао што различити или супротни појмови, опажаји не утемељују нашу властитост, него, сасвим обрнуто, старија властитост све различите или супротне појмове, опажаје саставља у целовито знање, искуство, тако ни различите или супротне жеље не утемељују старију личност, већ слободна личност селектује све различите, супротне жеље.

 

Томислав Новаковић

Видео дана