Томислав Новаковић филозоф

Понедељак | 18. Јун 2018.

Tomislav Novakovic

Кант

Кантово схватање уобразиље

Кантово схватање уобразиље

Кант
Објављено: 17. Јануар 2018.

Кант тврди да априорно јединство чистог разума и чисте чулности у виду трансценденталне (продуктивне) уобразиље утемељује опште и нужне судове природне науке и све наше сазнање у оквиру могућег искуства, a заправо плодно јединство празне форме и слепе садржине посредним сећањем, замишљањем омогућава тек емпиријска, (репродуктина) уобразиља

детаљније

Трансцендентални шематизам

Трансцендентални шематизам

Кант
Објављено: 03. Јануар 2018.

Ако Кант две Декартове супстанције или Спинозина два атрибута једне супстанције (мишљења и простирања) схвата само као две суштински различите сазнајне моћи чисте субјективности, са трансцендентални шематизмом би требало да утемељи јединство разума и много опажајнијег спољашњег чула–опажаја простора, а не  разума и унутрашње чула–опажаја времена!

детаљније

Теоријски и практични ум

Теоријски и практични ум

Кант
Објављено: 22. Април 2017.

Није суштина "чисте субјективности пре све објективности" у појавном окрету сазнајно-теоријског критичког ума, који у обезличеном, обезвољеном јединству празних форми–слепих садржаја утемељује све наше сазнање у оквиру могућег искуства, него у суштинском окрету самокритичне чисте воље практично-моралног ума која  утемељује не само све наше одлучивање, деловање, него и саму логику и само сазнање теоријског, критичког ума!

детаљније

Супстанција и предикати

Супстанција и предикати

Кант
Објављено: 12. Март 2017.

Супстанцијално постојање (које не може да не постоји), утемељује свако друго постојање (које може да не постоји); а никако обрнуто, као у Кантовом примеру са талирима, где се тражи да се супстанцијално постојање (које не може да не постоји), потврђује са појединачним опажајима, или посебним, општим појмовима, судовима изведених из њих (који могу да не постоје)!

детаљније

О Новаковић Томиславу

Томислав Новаковић јe дипломирао филозофију  на Филозофском факултету у Београду. Живи и ствара u Чачку као самостални филозоф.

више о аутору

Филозофија дана

Само јасно не (нећу, не дам) срце лажи, злу кроз мирисно, укусни окрет у бити битке срца од убити ка љубити за јак ослонац из подножја, ножног, утемељује чисто да (хоћу, дам) – јасно испружену руку, длан.

 

Томислав Новаковић

Видео дана