Томислав Новаковић филозоф

Уторак | 21. Новембар 2017.

Tomislav Novakovic

Филозофија политике

Информативна власт

Информативна власт

Филозофија политике
Објављено: 23. Јул 2017.

Трострука структура политичког система  више никако није довољна, јер ко данас влада медијима, комуникацијама, тај у великој мери утиче на законодавну, судску и извршну власт. Само када једна суверена политичка воља грађана буде бирала и смењивала највише представнике законодавне, судске и извршне власти, па чак и највише представнике независне информативне власти, не само  у основи децентрализованих медија, него и слободе образовања, науке, кулуре, вере... свака посебна сфера власти имаће независност и потребну оперативност и цео политички систем имати пуну равнотежу.

детаљније

Етика и политика мисли

Етика и политика мисли

Филозофија политике
Објављено: 17. Март 2017.

Ни у демократији не влада цео народ, него само један део његових изабраних представника. Само када влада  бољи и способнији део народа, влада народ, а када влада гори део народа, он прво поробљава бољи део народа а затим и цео народ. Када у човеку или држави боље влада горим, то чини бољим човека и државу, јача слободу човека и слободу државе. А када влада гори део, то не само да води у тиранију, олигархију, анархију, смањује слободу човека и слободу државе и прави горе људе и гору државу, него води у поробљавањa тог народа, државе од стране других народа, државa.

детаљније

О Платоновој држави

О Платоновој држави

Филозофија политике
Објављено: 19. Новембар 2014.

Када неумерене жеље тела у човеку и држави владају чулима, разумом, умом, оно најмање вредно поседује највредније и ствари завладају људима. Међутим када влада ум, највреднији део душе поседује ствари и људи владају државом. Mудраци-краљеви теже умом вечним идејама, а не породици и земаљском богатству, и како у потпуности владају собом, могу владати државом...

детаљније

Најправеднији политички систем

Најправеднији политички систем

Филозофија политике
Објављено: 09. Новембар 2014.

Ако је моћ медија, комуникација толико велика да та незванична "информативна" власт не само нарушава равнотежу законодавне, судске и извршне власти, него чак овладавава њима, онда би "информативна власт" и званично требала да буде једна потуно независна, конститутивна сфера власти! И као што јака личност има карактерно јединство слободне: мисли, речи, одлуке и дела, тако ће и држава бити јака када у карактерном јединству онога што јавно одлучује, суди и чини (са три постојеће сфере власти), од ванстраначких представника свих друштвених група конституише и четврти "точак" "стуб" духовне власти не само у основи независних медија, информација... него слободе јавне мисли, речи, образовања,  универзитета, науке, културе, вере... 


детаљније

О Новаковић Томиславу

Томислав Новаковић јe дипломирао филозофију  на Филозофском факултету у Београду. Живи и ствара u Чачку као самостални филозоф.

више о аутору

Филозофија дана

Прича о змији у едемском врту, која искушава првог човека и жену, може се схватити као да су скривене зле мисли, осећаји изазивачи сваког зла.

Животиња има реп а змија је сам реп и отровни зуб!

Опаснији је у срцу лукави језик лажи, зла, него отровни зуб мржње.

Отровни зуб трује тело, а зла мисао, реч дух сваког човека и народа.

Из добре мисли човек се супротставља злој мисли, из добре речи, злој речи, из добре одлуке, лошој одлуци, из доброг дела, лошем делу.


Томислав Новаковић

Видео дана