Tomislav Novaković filozof

Sreda | 22. Septembar 2021.

Tomislav Novakovic

Dekart

Malo i veliko Ja

Malo i veliko Ja

Dekart
Objavljeno: 28. Mart 2017.

Umesto Dekartovog ili Kantovog "malog cogita" (Ja mislim) ... iz koga se ne može potvrditi ni postojanje nas samih, ni postojanje sveta, a pogotovu apsolutno (Božije) večno postojanje, Hegel iz velikog cogita:"Božijeg mislim, apsolutno postojim, jesam" samoodređujućeg mišljenja, pojma po sebi i za sebe dijalektičke logike, koja sve (moguće, stvarne, nužne) razlike, suprotnosti atributa, modusa sastavlja u apsolutno istinitoj ideji, potvrđuje ne samo večno duhovno postojanje Boga ili samoizvesno postojanje nas samih, nego tek dokazuje svaku (moguću, stvarnu, nužnu) postojanost postojanja!

detaljnije

Cogito ergo sum i vlastitost

Cogito ergo sum i vlastitost

Dekart
Objavljeno: 04. Novembar 2014.

Naše nesumljivo postojanje nije utemeljeno u našim konkretnim mislima ni prostom činu mišljenja, nego u sintetički najstarijoj vlastitosti, što ostaje u svakoj promeni, staje, stoji, nadmisleno, nadopažajno postoji!

detaljnije

 Dekart

Dekart

Dekart
Objavljeno: 04. Novembar 2014.

Kada neko kaže: "Mislim, dakle, postojim", otkud mi znamo da taj neko uopšte "misli", da su njegove misli različite od opažaja, u koje se (i te kako ) može sumnjati, ako ne znamo suštinu same misli, ni šta misli taj koji misli? ... Takođe, samim tim što su mišljenje i prostiranje dve potpuno različite  supstancije, nesvodive jedna na drugu, celokupno postojanje (druga supstancija) se ne nikako ne može potvrđivati mišljenjem.  

detaljnije

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Po reči Hristovoj, carstvu nebeskom je najbliže dete koje se igra.

Igra se suštinski, više nego svaki čovek po čistoj ljubavi, ne uznosi se, oprašta...

Samo prosto opraštanje srca širi dušu u duhovno prostranstvo čiste radosti, igre, a ono što čovek zove “igrom“, često je daleko od te radosti.

Taj povratak detetu, znači da čovek ne smatra da je pred Bogom zreo, nego zauvek dete koje svoje misli, osećaje predaje sa poverenjem večnom roditelju – Bogu.

Zrelost nema nikakvog smisla pred Bogom, a u zadnjem smislu, ni pred čovekom...

Sve su Božije zapovesti date za najuzvišeniju igru ljubavi iz večnog života i narušavanjem tih pravila ta duhovna radost se gubi.

  

Tomislav Novaković

Видео дана