Tomislav Novaković filozof

Nedelja | 05. Jul 2020.

Tomislav Novakovic

Uvodne besede

Nova filozofska načela

Nova filozofska načela

Уводне беседе
Objavljeno: 01. Maj 2017.

Grčki filozofi su besprekorno utemeljila neka filozofska područja, a neka druga i ta kako bitna   nisu, pa se jaz između tih jako bitnih  područja života i kasnije filozofije toliko povećavao, da su to postali potpuno odvojeni svetovi! Od pet suštinskih područja: metafizike vlastitosti, metafizike jezika, metafizike mirisa i ukusa, daha, metafizike dodira, polnosti, roda, i mikromakroksomologije, grčki filozofi su direktno utemeljili samo mikromakrokosmologiju i indirektno metafiziku čiste volje i metafiziku jezika.

 

detaljnije

Metafizika ličnosti

Metafizika ličnosti

Уводне беседе
Objavljeno: 27. Mart 2017.

Nije praktično-moralni um suštinska strana stvari što je saznanje ograničeno i pojavno, nego je saznanje ograničeno i pojavno što je nadsaznajno praktično-moralno jedinstvo slobodne misli, reči, odluke i dela svake slobodne vlastitosti (čoveka i države) suštinska strana stvari!

 

detaljnije

Prirodna i društvena nauka

Prirodna i društvena nauka

Уводне беседе
Objavljeno: 16. Mart 2017.

Iako na prvi pogled izgleda da se samo iz jednostavnih razlika neživog može objasniti složeno živo, a tačno  je sasvim suprotno: bez bez složenih (čulnih, razumskih, umskih, voljnih) supstancijalnih razlika živog ne samo da nije moguće razlikovanje jednostavnog, neživog, nego bez čoveka (živog sveta) nema smisla razlika milionske temperature unutar zvezde od apsolutne nule praznog prostora, ili bilo koje jedne od druge stvari, nego i bilo čega od ničeg!

detaljnije

Umetnost i praktično umeće

Umetnost i praktično umeće

Уводне беседе
Objavljeno: 18. April 2015.

Lepo  u skladu boja i oblika u slici, tonova i ritmova u muzici, pokreta u igri, reči i rima u poeziji...tek harmonizuje unutrašnja lepota ličnosti, koja u najvišem praktičnom umeću mirisa istine i ukusa ljubavi ne saglašava samo sve suprotnosti u čoveku i državi, nego i suprotnosti živog i neživog...

 

detaljnije

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Odnos etike i politike je kao odnos duše i tela.

Samo pravedni ljudi u (mikrosvetu) mogu utemeljiti pravnu državu (u makrosvetu).

Ako čovek "ne voli bližnje" s kojima živi  ("koje vidi"), kako može voleti državu ("Boga koga ne vidi")?

 

Tomislav Novaković

Видео дана