Tomislav Novaković filozof

Sreda | 26. Jun 2019.

Tomislav Novakovic

Niče

Šeling, Niče, Hajdeger i prvo izdanje Kritike čistog uma

Šeling, Niče, Hajdeger i prvo izdanje Kritike čistog uma

Ниче
Objavljeno: 15. April 2015.

Iako Šeling tvrdi da je Kritika moći suđenja najbolje Kantovo delo, on ne insistira na prvom izdanju Kritike čistog uma (gde je uobrazilja, pre razuma i čula osnovna moć ljudske duše), iako je  očigledno da iz tog „šinjela“ subjektivno-objektivne uobrazilje ide i njegovo apsolutizovanje umetnosti i Ničeovo proglašavanje za najsavršeniji vid volje za moć i filozofija jezika poznog Hajdegera, gde je poetska reč, kazivanje ne samo  "govor bivstvovanja", nego i prvostepeno bivstvovanje.

detaljnije

Volja za moć i umetnost

Volja za moć i umetnost

Ниче
Objavljeno: 05. Novembar 2014.

Nasuprot  reči: ko druge pobedi jak je, a ko sebe pobedi junak je, Niče misli: ko  sve druge pobedi, iz najjače vladajuće volje, moći nadvlada sve druge volje, moći, pobediće (sebe), sve svoje i tuđe nevolje, nemoći.

 

detaljnije

Ničeov povratak mitologiji, paganstvu

Ničeov povratak mitologiji, paganstvu

Ниче
Objavljeno: 04. Novembar 2014.

Niče negacijom svake transcendentne filozofije ili onostrane teologije kroz volju za moć i čulnu lepotu, umeće stvaranja, preporađanja, večno vraćanje, ponavljanje života ponovo afirmiše mitologiju, paganizam, snagu boga Erota, erotizma i kroz umetnički zanos obožuje ono najpunije ovde i sada... To je u začeću zanesenost  reproduktivnih organa, ekstaza svih čula, osećanja u lepoti,  plodnost celog organizma.  

detaljnije

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Kao što čovek nema pravo da nasrne na svoj život, nego ga brani po osnovi prirodnog prava, tako još više nema pravo da se odrekne duhovne slobode, kao suštine svoje duše, preda je drugom čoveku, grupi, partiji – i ostane (suštinski) čovek!

Mnogi se odriču političke slobode, svoga prava glasa ili političkog delovanja, ali se duhovne slobode, kao suštinske osnove ličnosti, ne odriču ni u snu.

Tačnije, ono prvo pravo postoji za ovo drugo.

 

Tomislav Novaković

Видео дана