Tomislav Novaković filozof

Nedelja | 15. Septembar 2019.

Tomislav Novakovic

Niče

Šeling, Niče, Hajdeger i prvo izdanje Kritike čistog uma

Šeling, Niče, Hajdeger i prvo izdanje Kritike čistog uma

Ниче
Objavljeno: 15. April 2015.

Iako Šeling tvrdi da je Kritika moći suđenja najbolje Kantovo delo, on ne insistira na prvom izdanju Kritike čistog uma (gde je uobrazilja, pre razuma i čula osnovna moć ljudske duše), iako je  očigledno da iz tog „šinjela“ subjektivno-objektivne uobrazilje ide i njegovo apsolutizovanje umetnosti i Ničeovo proglašavanje za najsavršeniji vid volje za moć i filozofija jezika poznog Hajdegera, gde je poetska reč, kazivanje ne samo  "govor bivstvovanja", nego i prvostepeno bivstvovanje.

detaljnije

Volja za moć i umetnost

Volja za moć i umetnost

Ниче
Objavljeno: 05. Novembar 2014.

Nasuprot  reči: ko druge pobedi jak je, a ko sebe pobedi junak je, Niče misli: ko  sve druge pobedi, iz najjače vladajuće volje, moći nadvlada sve druge volje, moći, pobediće (sebe), sve svoje i tuđe nevolje, nemoći.

 

detaljnije

Ničeov povratak mitologiji, paganstvu

Ničeov povratak mitologiji, paganstvu

Ниче
Objavljeno: 04. Novembar 2014.

Niče negacijom svake transcendentne filozofije ili onostrane teologije kroz volju za moć i čulnu lepotu, umeće stvaranja, preporađanja, večno vraćanje, ponavljanje života ponovo afirmiše mitologiju, paganizam, snagu boga Erota, erotizma i kroz umetnički zanos obožuje ono najpunije ovde i sada... To je u začeću zanesenost  reproduktivnih organa, ekstaza svih čula, osećanja u lepoti,  plodnost celog organizma.  

detaljnije

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Porast interneta i sve većeg broja elektronskih društvenih mreže, alternativnih medija, komunikacija, obrazovanja, izražavanja... neformalnog organizovanja i delovanja... najveći je dokaz da bi  četvrti točak, stub nezavisne sfere informativne vlasti za slobodu misli i reči (nauke, obrazovanja, kulture,  komunikacija, informacija,  medija) – koji bi vertikalu posredne demokratije (zakonodavne, sudske, i izvršne vlasti) uravnotežio sa horizontalom neposredne demokratije (sa slobodom spontanog društvenog organizovanja, i delovanja) – trebalo da postane jedan od konstituenta demokratskog političkog sistema...


Tomislav Novaković

Видео дана