Tomislav Novaković filozof

Nedelja | 01. Oktobar 2023.

Tomislav Novakovic

Nauka i religija

Blagodarje:Nije znanje svetlost nego je svetlost znanje

Blagodarje:Nije znanje svetlost nego je svetlost znanje

Nauka i religija
Objavljeno: 12. Novembar 2020.

Koga vodi samo svetlosti spoljašnjeg znanja, taj vrlo često ne zna ni šta da radi, ni kako to da radi, ni kada to da radi...

A koga vodi unutrašnja svetlost najvišeg dobra iznad svakog znanja,  taj zna i šta da radi i kako to da radi i kada to da radi..

detaljnije

Prirodna i društvena nauka

Prirodna i društvena nauka

Nauka i religija
Objavljeno: 16. Mart 2017.

Iako na prvi pogled izgleda da se samo iz jednostavnih razlika neživog može objasniti složeno živo, a tačno  je sasvim suprotno: bez bez složenih (čulnih, razumskih, umskih, voljnih) supstancijalnih razlika živog ne samo da nije moguće razlikovanje jednostavnog, neživog, nego bez čoveka (živog sveta) nema smisla razlika milionske temperature unutar zvezde od apsolutne nule praznog prostora, ili bilo koje jedne od druge stvari, nego i bilo čega od ničeg!

detaljnije

Zašto je nešto a ne ništa?

Zašto je nešto a ne ništa?

Nauka i religija
Objavljeno: 17. Novembar 2014.

Kada ne bi imalo čoveka (svesnog života), kakvog bi imalo smisla da li je nešto milionska temperatura zvezde, hladna planeta, ili skoro apsolutna nula praznog prostora, da jeste a ne nije, da se bilo koje nešto razlikuje od  drugog nečeg ili sve od ničeg

detaljnije

 Kvadratura kruga u čistoj volji i jednoj slobodnoj vlastitosti

Kvadratura kruga u čistoj volji i jednoj slobodnoj vlastitosti

Nauka i religija
Objavljeno: 09. Novembar 2014.

Ko što okret prave duži ispravlja krivo u pravilno  krivo, tako čista volja sve krive misli, reči, odluke, dela u ispravno, pravo...

 

 

detaljnije

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Prirodna nauka koristi logiku kada opštim i nužnim zakonima objašnjava red, poredak sveta, a bilo kakav kosmički um, logos, za celovito jedinstvo materije–energije, po definiciji „objektivne“ nauke, isključuje već na početku!

Bez obzira što ne prihvata nikakav prauzrok izvan same prirode, da bi nauka uopšte bila nauka, ona neki neki jedinstveni logos mikro-makro sveta mora predočiti.

Ne radi se samo o tome da se našem objašnjavanju sveta ima pravo prigovoriti da je "antropocentrično", nego da li se bez neke (bilo kakve) jedinstvene logike za svu materiju–energiju–prostor–vreme–brzinu, sve oblike makro, mikro sveta, uopšte nešto suštinski  objašnjava!

Ako čovek (bilo koji živi stvor) ima (neku) „glavu“, zašto je ne bi imala i sva mikro-makrokosmička priroda u svakom svom delu, kao stvarajuće znanje po kome svaka stvar ili biće jeste to što jeste.

 

 Tomislav Novaković

Видео дана