Tomislav Novaković filozof

Sreda | 03. Jun 2020.

Tomislav Novakovic

Nauka i religija

Prirodna i društvena nauka

Prirodna i društvena nauka

Наука и религија
Objavljeno: 16. Mart 2017.

Iako na prvi pogled izgleda da se samo iz jednostavnih razlika neživog može objasniti složeno živo, a tačno  je sasvim suprotno: bez bez složenih (čulnih, razumskih, umskih, voljnih) supstancijalnih razlika živog ne samo da nije moguće razlikovanje jednostavnog, neživog, nego bez čoveka (živog sveta) nema smisla razlika milionske temperature unutar zvezde od apsolutne nule praznog prostora, ili bilo koje jedne od druge stvari, nego i bilo čega od ničeg!

detaljnije

Zašto je nešto a ne ništa?

Zašto je nešto a ne ništa?

Наука и религија
Objavljeno: 17. Novembar 2014.

Kada ne bi imalo čoveka (svesnog života), kakvog bi imalo smisla da li je nešto milionska temperatura zvezde, hladna planeta, ili skoro apsolutna nula praznog prostora, da jeste a ne nije, da se bilo koje nešto razlikuje od  drugog nečeg ili sve od ničeg

detaljnije

 Kvadratura kruga u čistoj volji i jednoj slobodnoj vlastitosti

Kvadratura kruga u čistoj volji i jednoj slobodnoj vlastitosti

Наука и религија
Objavljeno: 09. Novembar 2014.

Ko što okret duži vodi krivo u pravilno  krivo, tako a čista volja  sve krive misli, reči, odluke, dela u ispravno, pravo...

 

 

detaljnije

Aporije evolucionizma

Aporije evolucionizma

Наука и религија
Objavljeno: 04. Novembar 2014.

Ako načelo borbe za opstanak  svake jedinke, vrste podrazumeva u organizaciji ćelije, organa, organizma starije načelo svi za jednog, jedan za sve, očigledno da je hipermoralno, hipersocijalno načelo u živom prvostepeno, a  načelo borbe za opstanak najjače jedinke, vrste  izvedeno i drugostepeno.

detaljnije

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Sa tvrdnjom: "Biće nije realan predikat" Kant ne dokazuje ništa suprotno nasuprot tradicionjalne metafizike, nego sa suvišnom rečju: "realno" zapravo izvrće osnovni stav tradicionalne filozofije: "Biće nije predikat" (već svepodležuća supstancijalnost).

Tomislav Novaković

Видео дана