Tomislav Novaković filozof

Subota | 11. Jul 2020.

Tomislav Novakovic

Metafizika polnosti, roda

Metafizika polnosti, roda

Metafizika polnosti, roda

Метафизика полности, рода
Objavljeno: 16. Mart 2017.

Sa jedne strane brak isključuje krvno srodstvo, sa druge, utemeljuje svaki rod. Kada se muž i žena zavetuju pred Bogom za zajednicu novog roda ta čista volje ne sastavlja samo sve razlike oba pola u jednom telu,  nego kroz starije duhovno srodstvo od Boga i sve razlike sa drugim ljudima u jednom duhu.

detaljnije

Etika i politika predavanje u Arilju  7 marta 2014

Etika i politika predavanje u Arilju 7 marta 2014

Метафизика полности, рода
Objavljeno: 05. Novembar 2014.

Grčka politička teorija polazi od države kao najvišeg dobra. Sveto Pismo od  prvog čoveka žene za pranačelo roda od Boga za poverenje među ljudima…. Samo ako postoje moralni odnosi između konkretnih ljudi u  mikrosvetu, postojaće i oni u državi u makrosvetu.  Ako ne izrađuješ pravedne odnose sa ljudima s kojima živiš (ne voliš svoje bližnje), kako ćeš izgrađivati državu (voleti državu).

detaljnije

Jednopolarni i dvopolarni svet

Jednopolarni i dvopolarni svet

Метафизика полности, рода
Objavljeno: 05. Novembar 2014.

Tek se iz zadnjeg ugla dobija odgovor zašto se relativizuje biološka različitost polova! Cilj je da se još na biološkom mikronivou umanji fizička borbenost i svako drugo opiranje budućoj jednopolarnosti na makronivou... Međutim polariteti postoje po prirodi stvari i ko pokušava da ukine drugu stranu, najpre će izazvati katastrofu [...]

 

detaljnije

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Ako sadašnje izvodimo iz prošlog, složeno iz jednostavnog, živo iz neživog i tvrdimo da će se iz najjednostavnijeg "samog po sebi neživog" razviti na kraju toliko savršeno živo, da će iz jednostavnog neživog stvarati svako složeno živo, zašto takvo savršeno živo ne bi moglo postojati od početka?

Ako najsloženije, najrazvijenije živo nužno na kraju dostiže stvarajuću volju, onda stvarajuća volja večno žive savršene organizacije (pre svake prošle, sadašnje, buduće jednostavne nežive i složene žive organizacije) postoji sa svake strane, kraja sa još većom nužnošću od početka.

Tomislav Novaković

Видео дана