Tomislav Novaković filozof

Sreda | 22. Septembar 2021.

Tomislav Novakovic

Metafizika polnosti, roda

Metafizika polnosti, roda

Metafizika polnosti, roda

Metafizika polnosti, roda
Objavljeno: 16. Mart 2017.

Sa jedne strane brak isključuje krvno srodstvo, sa druge, utemeljuje svaki rod. Kada se muž i žena zavetuju pred Bogom za zajednicu novog roda ta čista volje ne sastavlja samo sve razlike oba pola u jednom telu,  nego kroz starije duhovno srodstvo od Boga i sve razlike sa drugim ljudima u jednom duhu.

detaljnije

Etika i politika predavanje u Arilju  7 marta 2014

Etika i politika predavanje u Arilju 7 marta 2014

Metafizika polnosti, roda
Objavljeno: 05. Novembar 2014.

Grčka politička teorija polazi od države kao najvišeg dobra. Sveto Pismo od  prvog čoveka žene za pranačelo roda od Boga za poverenje među ljudima…. Samo ako postoje moralni odnosi između konkretnih ljudi u  mikrosvetu, postojaće i oni u državi u makrosvetu.  Ako ne izrađuješ pravedne odnose sa ljudima s kojima živiš (ne voliš svoje bližnje), kako ćeš izgrađivati državu (voleti državu).

detaljnije

Jednopolarni i dvopolarni svet

Jednopolarni i dvopolarni svet

Metafizika polnosti, roda
Objavljeno: 05. Novembar 2014.

Tek se iz zadnjeg ugla dobija odgovor zašto se relativizuje biološka različitost polova! Cilj je da se još na biološkom mikronivou umanji fizička borbenost i svako drugo opiranje budućoj jednopolarnosti na makronivou... Međutim polariteti postoje po prirodi stvari i ko pokušava da ukine drugu stranu, najpre će izazvati katastrofu [...]

 

detaljnije

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Po reči Hristovoj, carstvu nebeskom je najbliže dete koje se igra.

Igra se suštinski, više nego svaki čovek po čistoj ljubavi, ne uznosi se, oprašta...

Samo prosto opraštanje srca širi dušu u duhovno prostranstvo čiste radosti, igre, a ono što čovek zove “igrom“, često je daleko od te radosti.

Taj povratak detetu, znači da čovek ne smatra da je pred Bogom zreo, nego zauvek dete koje svoje misli, osećaje predaje sa poverenjem večnom roditelju – Bogu.

Zrelost nema nikakvog smisla pred Bogom, a u zadnjem smislu, ni pred čovekom...

Sve su Božije zapovesti date za najuzvišeniju igru ljubavi iz večnog života i narušavanjem tih pravila ta duhovna radost se gubi.

  

Tomislav Novaković

Видео дана