Tomislav Novaković filozof

Četvrtak | 28. Septembar 2023.

Tomislav Novakovic

Mikromakrokosmologija

Jedinstvo biljke, životinje, čoveka

Jedinstvo biljke, životinje, čoveka

Mikromakrokosmologija
Objavljeno: 23. Mart 2017.

Iako je biljka prvi mikromakrokosmički pra-domaćin, koji povezuje zemlju, vodu, vazduh i svetlost (nebo), preobražava neživo u živo, "jede" svetlost i proizvodi hranu i kiseonik za sav ostali život, ona se u teoriji evolucije marginalizuje i proglašava nižom organizacijom. Po čemu su čovek i životinje "viša" organizacija, ako dve suštinske stvari – da preobraze neživo u živo, ili "jedu" najsavršeniji vid energije – ne mogu!?

 

detaljnije

Prirodna i društvena nauka

Prirodna i društvena nauka

Mikromakrokosmologija
Objavljeno: 16. Mart 2017.

Iako na prvi pogled izgleda da se samo iz jednostavnih razlika neživog može objasniti složeno živo, a tačno  je sasvim suprotno: bez bez složenih (čulnih, razumskih, umskih, voljnih) supstancijalnih razlika živog ne samo da nije moguće razlikovanje jednostavnog, neživog, nego bez čoveka (živog sveta) nema smisla razlika milionske temperature unutar zvezde od apsolutne nule praznog prostora, ili bilo koje jedne od druge stvari, nego i bilo čega od ničeg!

detaljnije

O beskonačnosti i konačnosti

O beskonačnosti i konačnosti

Mikromakrokosmologija
Objavljeno: 14. April 2015.

Za carstvo Božije čovek treba biti  meri carstva večnog. Da voli Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim umom svojim, svom snagom svojom i bližnjega svojega kao samoga sebe. Carska trpeza se ne sprema za dvoje, troje, nego da jede i pije njih koliko hoćeš, i ostane koliko hoćeš. Da ima bezmerje vere, milosti, strpljenja,  mudrosti da kao duhovno rođeni čovek,  carstveni, nebeski prima i daje bogatstvo ljubavi od Boga u najvišoj lepoti, istini, dobru ...

 

detaljnije

Princip neodređenosti: „Ista reka nije nikad ista.“

Princip neodređenosti: „Ista reka nije nikad ista.“

Mikromakrokosmologija
Objavljeno: 20. Februar 2015.

Princip neodređenosti tvrdi da se ne može istinito, ispravno govoriti ni o jednoj odvojenoj, pojedinačnoj stvari, pojavi, a ni o bilo kojoj, kakvoj „celini“ stvari... Kako se sve menja i zavisi jedno od drugog, princip neodređenosti tvrdi da se nijedna stvar ne može odrediti ni sama sobom, ni nečim drugim. Svaka stvar za svoju određenost jasnost pretpostavlja neku drugu stvar s kojom se određuje, definiše, a ova opet neku treću ... i tako do u beskraj,  te se svaka stvar može definisati samo uslovno i relativno..

 

 

detaljnije

O Novaković Tomislavu

Tomislav Novaković je diplomirao filozofiju  na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živi i stvara u Čačku kao samostalni filozof.

više o autoru

Filozofija dana

Prirodna nauka koristi logiku kada opštim i nužnim zakonima objašnjava red, poredak sveta, a bilo kakav kosmički um, logos, za celovito jedinstvo materije–energije, po definiciji „objektivne“ nauke, isključuje već na početku!

Bez obzira što ne prihvata nikakav prauzrok izvan same prirode, da bi nauka uopšte bila nauka, ona neki neki jedinstveni logos mikro-makro sveta mora predočiti.

Ne radi se samo o tome da se našem objašnjavanju sveta ima pravo prigovoriti da je "antropocentrično", nego da li se bez neke (bilo kakve) jedinstvene logike za svu materiju–energiju–prostor–vreme–brzinu, sve oblike makro, mikro sveta, uopšte nešto suštinski  objašnjava!

Ako čovek (bilo koji živi stvor) ima (neku) „glavu“, zašto je ne bi imala i sva mikro-makrokosmička priroda u svakom svom delu, kao stvarajuće znanje po kome svaka stvar ili biće jeste to što jeste.

 

 Tomislav Novaković

Видео дана